fbpx

Datalek overheid: 65.000 persoonsgegevens liggen op straat.

Door een datalek bij de overheid zijn de persoonsgegevens van 65.000 ambtenaren op straat komen te liggen. Dit is door demissionair minister F. Grapperhaus vrijdag 16 july gemeld door een kamerbrief.

Overheid: Persoonsgegevens ambtenaren op straat

Het gaat voornamelijk om persoonsgegevens van ambtenaren die werkzaam zijn bij de ministerie van Justitie en Veiligheid. De datalek gaat voornamelijk om de volgende persoonsgegevens:

  • Identiteitsnummer
  • Paspoortnummer
  • Geboorteplaats
  • Rijkspasnummer
  • Geslacht
  • Nationaliteit
  • Mailadres
  • Geboortedatum

 

Met deze gegevens kunnen criminelen identiteitsfraude plegen. Door middel van de bovenstaande gegevens te gebruiken kunnen zij ook makkelijker toegang krijgen tot accounts. Denk hierbij aan e-mails, bankrekeningen en andere gevoelige accounts. 

Lees hier meer over hoe je jezelf kunt beveiligen voor lekken.

Derde partij verantwoordelijk voor datalek

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus is een derde partij verantwoordelijk voor het datalek. De overheid meldt dat het datalek plaatsvond tijdens een kwaliteitscontrole.

Deze kwaliteitscontrole diende de toegangsmogelijkheden te testen. Echter, heeft het bedrijf volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus data van de overheid overgekopieerd naar een eigen werkomgeving. Dit houdt in dat de data niet alleen maar in handen is van de overheid maar ook in die van de derde partij.

Het is belangrijk dat interne, maar ook externe medewerkers altijd worden gecontroleerd tijdens werkzaamheden die met persoonsgegevens te maken hebben. In dit geval is het vooral belangrijk, omdat het om zeer gevoelige informatie gaat.

De lek is uiteindelijk ontdekt door de GGD GHOR, zij vonden de gelekte data binnen hun eigen netwerk. De data die oorspronkelijk opgeslagen waren op de systemen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De GGD heeft dit onmiddellijk gemeld bij de overheid, waardoor een onderzoek van start ging.

Datalek gemeld bij autoriteiten door overheid

Demissionair minister Ferd Grapperhaus heeft aangegeven dat de overheid het datalek heeft gemeld op 30 juni aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er zijn momenteel geen baanwijzigingen dat de persoonsgegevens voor kwaadwilligheid gebruikt kunnen of zullen worden.

Momenteel volgt er een onderzoek of deze stelling nog klopt. De gelekte data is inmiddels verwijderd en niet meer in handen van de externe partij. 

Link naar kamerbrief

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ontdek meer

Nieuws

Datalek testaanbieder: iedereen kon alles zien.

Door een datalek bij een COVID-19 testbedrijf was het mogelijk voor mensen die toegang hadden tot de CoronaCheck om reis en testbewijzen in te zien, manipuleren en vervalsen.